Hozzávalók (10db zsemléhez):
Tészta:

Töltelék:

  • 150g mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor (ízlés szerint lehet több is, aki édesebben szereti)
  • 50g lemon curd (citromkrém)
  • kb. 200g vegyes bogyós gyümölcs

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • mandula és/vagy szórócukor


Elkészítés:

~ Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, olvasszuk ki, papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. Ha friss a gyümölcs, mossuk meg és szintén hagyjuk papírtörlőn.

~ A meglangyosított tejben elkeverjük az öregtésztát, a cukrot, hozzáadjuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Majd hozzákeverjük a tojás sárgáját, a vaníliát, aztán a lisztet, sót és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott zsiradékot és puhább, közepesen lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis tejjel vagy liszttel korrigálhatjuk még.

~ Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

~ Enyhén lisztezett felületen 10 egyforma részre vágjuk. Én lemértem az egész tésztát, az nálam 830g volt, és ennek megfelelően kimértem 10db 83 grammos darabot. Gombócokat formázunk belőlük és letakarva 10-15 percet pihentetjük.

~ Közben elkészítjük a krémet: A mascarponét a vaníliás cukorral és a citromkrémmel simára keverjük.

~ Majd egyesével megformázzuk a zsemléket, úgy hogy először kissé (de finoman) ellapítjuk, aztán az ujjunkkal a közepére mélyedést nyomunk körkörös irányban, hogy szép kerek maradjon a zsemle is és a mélyedés is, és mindjárt sütőpapíros tepsire pakoljuk.

~ Ha az összes zsemle a tepsin van, még 1-szer finoman megigazítjuk/megnyomogatjuk a mélyedéseket és minden lukba egy laza evőkanálnyi krémet rakunk. (nekem pont kijött a krém mennyisége, éppen ennyi fért a lukakba, nem maradt meg semennyi)

~ Majd lekenjük a zsemlék külső oldalát egy kissé felvert tojással.

~ A krém tetejére rakjuk a gyümölcsöt, majd a tojással lekent zsemlék oldalát megszórjuk ízlés szerint vékonyra szeletelt mandulával vagy nagyszemű cukorral.

~ Végül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Tipp!
Mivel a lekenéshez szükséges tojás fele vagy még a harmada is elég, ezért én úgy csinálom, hogy már az elején a tészta összeállításakor berakom egy kis pohárba, elkeverem és amikor a másik tojás is megy a tésztába, beöntöm ennek is a felét, így a végén nincs maradék tojás.
Megjegyzés:
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is.
Illetve ha az sincs, csak 15g élesztővel is elkészíthetjük.
Ugyanez máskor: