Hozzávalók:

  • 2,7dl víz
  • 10g méz
  • 3g friss élesztő
  • 400g finomliszt
  • 50g rozsliszt
  • 10g só
  • 10g puha vaj
  • 100g főtt, reszelt burgonya

Elkészítés:

1. Egy közepes nagyságú burgonyát héjában megfőzünk, kihűtjük, meghámozzuk és nagyobb lukú reszelőn lereszeljük.

2. A vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt. Hozzáadjuk az összes többi anyagot és összedagasztjuk a tésztát. Puha, lágyabb tészta kell, hogy legyen, nem baj ha kicsit ragacsos is.

3. Vékonyan kiolajozott tálba rakjuk, cipóra igazítjuk és letakarva kb. 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni.

4. Majd 10-12 órát hűtőbe tesszük.

5. A hűtőből kivéve hagyjuk kb. 1 órát, hogy átvegye a szobahőt.

6. Tetszés szerint 8-10 részre osztjuk és zsemlére formázzuk úgy, hogy az összehúzogatott oldalát mindjárt még lisztbe görgetjük, és ezzel a lisztes, hajtott oldalával lefelé vékonyan lisztezett ruhára pakoljuk. Ez lesz majd a teteje és így a liszttől nem fog majd összenőni/kelni és lesz ilyen kis rusztikus külsejű. Letakarava pihentetjük kb. 30 percet.

Tipp: használhatunk rozslisztet a formázásnál, attól kevésbé ragad a tészta.

7. Közben a sütőt előmelegítjük 240 fokra. Ha van sütőkő, legjobb azon sütni, de természetesen a sima tepsi is jó. Ezt is melegítsük be a sütővel együtt. Egy külön edényt is tegyünk a sütő aljába melegedni, amibe majd vizet öntünk gőzölés céljából.

8. A zsemléket óvatosan fogjuk meg és átfordítva (az alja legyen felül!) rakjuk egy sütőpapírra, majd a papírral együtt rakjuk a felforrósított sütőlapra. Az sütő aljába tett edénybe öntsünk egy pohár hideg vizet és rögtön csukjuk be a sütőajtót. Így süssük 20 percig. 10 percnél kiszellőztetjük a sütőt, kiengedjük a gőzt és tovább sütjük. 20 perc után ismét kiszellőztetjük és 180 fokra csökkentve további kb. 5 perc alatt készre sütjük.

9. Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Receptötlet: Thomas kocht