Hozzávalók:
- 2,7dl víz
- 10g méz
- 3g friss élesztő
- 400g finomliszt
- 50g rozsliszt
- 10g só
- 10g puha vaj
- 100g főtt, reszelt burgonya
Elkészítés:
1. Egy közepes nagyságú burgonyát héjában megfőzünk, kihűtjük, meghámozzuk és nagyobb lukú reszelőn lereszeljük.
2. A vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt. Hozzáadjuk az összes többi anyagot és összedagasztjuk a tésztát. Puha, lágyabb tészta kell, hogy legyen, nem baj ha kicsit ragacsos is.
3. Vékonyan kiolajozott tálba rakjuk, cipóra igazítjuk és letakarva kb. 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni.
4. Majd 10-12 órát hűtőbe tesszük.
5. A hűtőből kivéve hagyjuk kb. 1 órát, hogy átvegye a szobahőt.
6. Tetszés szerint 8-10 részre osztjuk és zsemlére formázzuk úgy, hogy az összehúzogatott oldalát mindjárt még lisztbe görgetjük, és ezzel a lisztes, hajtott oldalával lefelé vékonyan lisztezett ruhára pakoljuk. Ez lesz majd a teteje és így a liszttől nem fog majd összenőni/kelni és lesz ilyen kis rusztikus külsejű. Letakarava pihentetjük kb. 30 percet.
Tipp: használhatunk rozslisztet a formázásnál, attól kevésbé ragad a tészta.
7. Közben a sütőt előmelegítjük 240 fokra. Ha van sütőkő, legjobb azon sütni, de természetesen a sima tepsi is jó. Ezt is melegítsük be a sütővel együtt. Egy külön edényt is tegyünk a sütő aljába melegedni, amibe majd vizet öntünk gőzölés céljából.
8. A zsemléket óvatosan fogjuk meg és átfordítva (az alja legyen felül!) rakjuk egy sütőpapírra, majd a papírral együtt rakjuk a felforrósított sütőlapra. Az sütő aljába tett edénybe öntsünk egy pohár hideg vizet és rögtön csukjuk be a sütőajtót. Így süssük 20 percig. 10 percnél kiszellőztetjük a sütőt, kiengedjük a gőzt és tovább sütjük. 20 perc után ismét kiszellőztetjük és 180 fokra csökkentve további kb. 5 perc alatt készre sütjük.
9. Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Receptötlet: Thomas kocht
Az élesztő tényleg 3g?
KedvelésKedvelés
Igen igen, mivel hosszú kelesztésű a tészta elég ez a kevés, rendesen megkel ennyivel a kb. 12 óra alatt.
KedvelésKedvelés