Tangzhong

Tulajdonképpen ez egy „vizes rántás“, eredetileg japánból indult. Lényegében egy kevés lisztet összefőzünk 5-szörös(!) mennyiségű folyadékkal. A folyamat során a liszt keményítőtartalma „zselatinizálódik“, átalakul a szerkezete. Ezáltal a tészta több folyadékot képes felvenni, állaga puhább, selymesebb lesz és kevésbé ragadós. És nem utolsó sorban a kész kisült tészta sokkal puhább lesz és tovább az is marad pont a magasabb nedvességtartalom miatt.

Készíthetjük sima fehér vagy teljes kiőrlésű liszttel is, ill. a folyadék lehet víz, vagy akár tej is. Adhatjuk kenyértésztába, édes vagy sós péksütemények tésztájába is. A lényeg, hogy az arány mindig 1 rész liszt, 5 rész folyadék! Elkészíthetjük néhány órával a dagasztás előtt, vagy akár előző este is.

TIPP: Ha éppen csak úgy spontán jut eszünkbe sütni valami kelt tésztát vagy akár kenyeret és éppen nincs előkészítve öregtészta, kitűnő alternatíva ez a tangzhong. Hamar megvan, és remekül puhává varázsolja a tésztát. Ugyanúgy a péksüteményeknél, mint a kenyereknél… attól függetlenül, hogy kovásszal vagy élesztővel készül.

További receptek:

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el