Előtészta:

  • 30g kovász
  • 200g víz
  • 170g teljes kiőrlésű rozsliszt

Vizes morzsás keverék:

  • 60g kenyér morzsa
  • 120g forró víz

Kenyértészta:

  • előtészta
  • 240g víz
  • vizes morzsás keverék
  • 20g méz
  • 6g friss élesztő
  • 140g kenyérliszt
  • 280g világos rozsliszt
  • 20g maláta (elhagyható)
  • 12g só

Elkészítés:

A kovászos előtésztához a kovászt elkeverjük először a vízzel, aztán a lisztet is belekeverjük és a konyhapulton hagyjuk letakarva 10-12 órát.

A vizes morzsához a kenyérmorzsát leforrázzuk a vízzel, elkeverjük és félretesszük, hagyjuk legalább langyosra lehűlni.

A kenyértésztához minden hozzávalót a dagasztótálba mérünk, és alaposan összedagasztjuk a tésztát. Nagyon ragacsos lesz, de ebben az esetben ez a normális. Körben meghintjük egy kis liszttel és letakarva hagyjuk kb. a duplájára megkelni.

Majd alaposan lisztezett felületen cipóra formázzuk úgy, hogy az összehúzogatott oldalát mindjárt még jól belisztezzük, és ezzel a lisztes, hajtott oldalával lefelé lisztezett kosárba/kelesztőtálba rakjuk. Ez lesz majd a teteje és így a liszttől nem fog majd összenőni/kelni és lesz ilyen rusztikus külsejű. Letakarva ismét pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

A sütőt előmelegítjük 250 fokra. Ha van sütőkő, legjobb azon sütni, de természetesen a sima tepsi is jó. Ezt is melegítsük be a sütővel együtt. Egy külön edényt is tegyünk a sütő aljába melegedni, amibe majd vizet öntünk gőzölés céljából. Természetesen egy öntöttvas edény is tökéletes a sütésre.

A megkelt tésztát ráfordítjuk egy sütőpapírra (az alja legyen felül!), és hagyjuk néhány percet amíg kissé megnyílnak a repedések,

majd a papírral együtt rakjuk a felforrósított sütőlapra. A sütő aljába tett edénybe öntsünk egy pohár hideg vizet és rögtön csukjuk be a sütőajtót. Így süssük 20 percig, aztán kiszellőztetjük a sütőt, kiengedjük a gőzt, kivesszük a vizes edényt is

és 200 fokon gőz nélkül továbi kb. 40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral.

Végül rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp: ha nincs kovász, készíthetjük bolti élesztővel is. Abban az esetben a fent leírt 30g kovászt 1 gramm friss élesztővel helyettesítsük.


Ugyanez máskor:


Music:Warped by Light, Musician:Jay Varton, Album:Jay Varton, Source:https://www.vcg.com/