Hozzávalók:

  • 50g zabpehely
  • 100 forró víz
  • 100g kovász
  • 4dl víz
  • 250g tk. tönkölyliszt
  • 200g tk. tönkölyliszt
  • kb. 10-10g lenmag, szezám, chia, napraforgó, tökmag (természetesen variálhatjuk a magokat ízlés szerint)
  • kb. 10g só (ízlés szerint)
  • ízlés szerint köményt ill. kenyérfűszert is adhatunk hozzá

Elkészítés:

~ A zabpelyhet leforrázzuk és kb. 30-60 percre félretesszük, hagyjuk megszívni magát ill. amíg kicsit hűl.

~ A kovászt elkeverjük a vízzel és hozzáadjuk a leforrázott zabpelyhet, 250g teljes kiőrlésű tönkölylisztet. Letakarva kb. 4-6 órát állni hagyjuk.

~ Majd hozzáadjuk a többi lisztet, magokat, a sót 

és alaposan elkeverjük az egészet.

~ Majd sütőpapírral bélelt formába öntjük, elsimogatjuk a tetejét, ízlés szerint megszórhatjuk magokkal és letakarva kb. 2 órát kelesztjük, ill. amíg szemmel láthatóan szépen megemelkedik.

~ Hideg sütőben kezdjük sütni, 220 fokra állítva, 1 órán keresztül. Majd óvatosan kivesszük a formából, lehúzzuk róla a papírt és visszatesszük a sütőrácsra. 200 fokon további kb. 30 perc alatt készre sütjük.

~ Figyeljünk oda, mert sütőtől függően változhat ez az idő! Ha nagyon barnulna a teteje, ill. mielőtt a magok megégni készülnek, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral a tetejét. Ha megkopogtatjuk az alját, és szépen kong, akkor megsült. Végül rácson hagyjuk kihűlni.

TIPP: Ennek a kenyérnek legjobb, ha csak másnap vágjuk meg. Éppen ezért én úgy készítem, hogy reggel bekeverem az előtésztát, és délután/kora este adom hozzá a többi anyagot, kelesztem és még este megsütöm. Így másnap reggel vágjuk csak meg. 

Ugyanez máskor:

wp-1636992369963