Hozzávalók:

Tésztához:

  • 4db tojás 
  • 100g cukor 
  • 90g liszt 
  • 30g keményítő 
  • 1 kiskanál szódabikarbóna 
  • 1 evőkanál olaj

Töltelékhez:

  • 2db tojás 
  • 50g cukor 
  • 45g liszt 
  • 15g keményítő 
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna 
  • 1/2 evőkanál olaj

 

  • 100g porcukor 
  • 50g kakaópor (cukrozatlan)
  • 50g durvára tört dió/mogyoró/mandula
  • 50g lekvár 
  • 0,5dl kávé (kihűlt) 
  • 100g puha vaj 
  • pici rum vagy aroma
  • 50g mazsola (elhagyható) 
  • kb. 0,5dl tej
  • 1-2 evőkanál lekvár (a tésztát megkenni) 

Tetejére:

  • cukormáz
  • néhány csepp piros ételfesték vagy valamilyen piros szörp
  • pici rum vagy aroma 

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd lassanként részletekben hozzászitáljuk a szódabikarbónával és keményítővel elkevert lisztet és óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába. Végül belecsorgatjuk az olajat és azt is elkeverjük benne. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a tepsi nagyságában(kb. 30x40cm) egyenletesen elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve, lehúzzuk róla a papírt és hagyjuk kihűlni. Körben a széleit levágjuk, hogy egyenes legyen. Középen megfelezzük a tésztát, hogy 2db kb. 14x18cm téglalapot kapjunk. 

Közben ugyanígy készítünk még egy piskótát a fele mennyiségből. Ezt nem kell szépen formára igazítani, ha megsült és kihűlt apróra morzsoljuk. Hozzámorzsoljuk az előzőleg levágott széleket is. Ehhez hozzáadjuk a töltelék többi hozzávalóit és alaposan összekeverjük. A tejet a végén  lassanként és csak annyit adjunk hozzá, hogy a massza kenhető állagú legyen.

Az egyik kis téglalap tésztát megkenjük vékonyan lekvárral és egyenletesen rákenjük a tölteléket. Majd a másik lapot is lekenjük lekvárral és a lekváros oldalával befedjük. Néhány órára hűvös helyre tesszük. 

Cukormázat használhatunk kész boltit is, de magunk is készíthetjük:

  • 250 g kristálycukor
  • 130 ml víz
  • 1 kávéskanál 20%-os ecet
Egy edénybe beleöntjük mind a három anyagot és felforraljuk. Gyöngyözve főzzük kb. 10 percig, majd a tűzről levéve kihűlésig kevergetjük, amíg szépen kifehéredik. Néhány csepp ételfestéket vagy szörpöt adunk hozzá és egyenletesen elkeverjük. 

Ha szeleteket szeretnénk, egyszerűen ráöntjük a cukormázat, és legjobb egy éjszakát hűvös helyen hagyni. Majd forró vízbe mártott éles késsel szeleteljük.

Ha mignonokat szeretnénk, akkor kis kockákra daraboljuk a süteményt és egyesével leöntjük a cukormázzal. Szintén egy éjjeli hűtős pihentetés ajánlott, így kellemesen átpuhul az egész, nem olyan kemény és törékeny a máz, mint frissen.