Hozzávalók: 

  • 3,5dl víz 
  • 100g teljes kiőrlésű rozsliszt 
  • 400g búzaliszt / kenyérliszt
  • 10g cukor 
  • 5g friss élesztő 
  • 12g só
  • 25g vaj vagy zsír 

Elkészítés: 

A liszteket elkeverjük a meleg vízzel és letakarva 1-2 órát állni hagyjuk (autolízis). (erről bővebben itt írtam már)

Majd hozzáadjuk a többi anyagot,

és alaposan kidagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény falától.

Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, gömbölyűre igazítjuk és lefedve félretesszük a konyhában

kb. 1 órára,

majd hűtőbe rakjuk kb. 10-12 órára.

A hűtőből kivéve konyhapulton hagyjuk kb. 1-2 órát hogy átvegye a szobahőt és láthatóan is beinduljon a kelési folyamat. Közben 2-3 alkalommal meghajtogatjuk.

Majd kissé lisztezett (legjobb ezt is rozsliszttel) felületen 8 részre osztjuk,

és zsemléket formázunk belőlük, tetszés szerint lehet kerekre is, hosszúkásra is. Azután teljes kiőrlésű rozslisztbe meghempergetjük és az összecsípett oldalát alulra téve, tehát illesztéssel lefelé sütőpapíros tepsibe pakoljuk. Letakarva pihentetjük kb. 20-40 percet, ill. amíg szemmel láthatóan is szépen megkelnek, közben a sütőt 250 fokra előmelegítjük egy üres edénnyel az alján.

Majd nagyon óvatosan, finoman megfogva átfordítjuk a zsemléket, hogy az illesztéses oldala legyen felül. Kicsit bevághatjuk a tetejét is. A közben felforrósodott sütőben az edénybe egy pohár hideg vizet öntünk és rögtön betoljuk a tepsi zsemlét, az ajtót gyorsan becsukjuk, hogy minél kevesebb gőz szökjön ki. Így sütjük 10 percig, majd a vizes edényt kivesszük, és 200 fokra visszakapcsolva további kb. 10 perc alatt készre sütjük. Végül rácson hagyjuk kihűlni.

 

Ugyanez máskor: